menu bar

Καλώς ήρθατε στο kleidiartas.blogspot.gr Με τo blog μας αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια σύγχρονη και άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα καθώς και με τους πολλούς και αγαπητούς φίλους του χωριού μας. Ακόμη θέλουμε να ενημερώνουμε για τα νέα και τις εκδηλώσεις και να παρουσιάσουμε τις φυσικές ομορφιές του χωριού μας, που όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ένα κόσμημα. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτα και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σελίδες ακόμη καλύτερες. Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους του χωριού και ιδιαίτερα τους νέους να υποστηρίξουν με τις ιδέες τους και τη συνεισφορά τους σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό, ώστε η Ιστοσελίδα στο μέτρο του δυνατού να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.Επίσης μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χωριού να προβληθούν μέσα από το blog εντελώς δωρεάν

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Στην Περιφέρεια ο ασκός του Αιόλου...

- Πέρασε η πρόταση του Δημάρχου Περικλή Μίγδου
- Ανάκληση της απόφασης για ανεμογεννήτριες στο Γάβρογο
Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου να ανακαλέσει την απόφαση θετικής γνωμοδότησης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την εγκατάσταση επένδυσης παραγωγής ενέργειας από Αιολικό Πάρκο στη Θέση «Γεραμπή» της Δημοτική Ενότητας Τετραφυλλίας.

Η συνεδρίαση έγινε στην Καλεντίνη με την παρουσία πολλών κατοίκων και εκπροσώπων των κατοίκων των τοπικών Κοινοτήτων Μεγαλόχαρης και άλλων περιοχών που γειτνιάζουν με το χώρο εγκατάστασης της επένδυσης καθώς επίσης εκπροσώπων των κτηνοτρόφων της περιοχής αλλά και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Όπως καταγράφηκε και στην συζήτηση του θέματος, με τον πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Κουρτέσα να δίνει το λόγο σε κάθε εκπρόσωπο που επιθυμούσε να τοποθετηθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται κοντά στην θέση αυτή διαφωνούν με την εγκατάσταση της επένδυσης. Οι αντιρρήσεις τους αυτές μέσω του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών έχουν μεταφερθεί με συλλογή υπογραφών σε προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αντίστοιχα έχει προσφύγει και το σύνολο των κτηνοτρόφων της ίδιας περιοχής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε η εταιρεία Business Energy, έχει προβεί σε σχετική αίτηση αδειοδότησης για την εγκατάσταση στην θέση Γεραμπή και σε έκταση 1.700 στρεμμάτων επένδυσης παραγωγής ενέργειας ήτοι αιολικού πάρκου 24 MW, που θα απορρέει από την τοποθέτηση συνολικά 10 ανεμογεννητριών, ύψους 80 μέτρων και διαμέτρου (πτερύγιων) 100 μέτρων.

DHMOTIKO SYMBOYLIO G KARAISKAKH AIOLIKA 2015 FEBROYARIOSΧωρίς αντισταθμιστικά
Η σχετική γνωμοδότηση είχε ζητηθεί από το διάστημα της προηγούμενης ακόμη Δημοτικής Αρχής, η οποία στις 20 Ιουνίου του 2011 είχε θετικά γνωμοδοτήσει ως προς την εγκατάσταση της επένδυσης με την 128/2011 κατά πλειοψηφία απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου.
Πλέον καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο δια της αρμόδιας επιτροπής να αποφανθεί ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εν λόγω επένδυση και ως εκ τούτου έχει ζητήσει την γνώμη του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Οπότε ένα θέμα που στο μεταξύ έχει απασχολήσει πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα την περιοχή ήρθε εκ νέου σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον νέο δήμαρχο Περικλή Μίγδο να εισηγείται την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης.
Ο κ. Μίγδος τοποθετήθηκε πρώτος ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι η θέση του είναι κατά της εγκατάστασης της επένδυσης στη Θέση Γεραμπή, αλλά παράλληλα παρουσιάζοντας και τα πρακτικά της παλαιότερης συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία –όπως είπε– την τότε θετική απόφαση του Συμβουλίου δεν συνόδευε καμία δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη.
«Έχουμε την άποψη ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν για τις τύχες τους», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίγδος, και πρόσθεσε ότι «προκειμένου να γίνει αυτό είχαμε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Αυτό και κάναμε με την ανοιχτή ημερίδα που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου και με προσκεκλημένους απ' όλες τις πλευρές. Προσωπικά έχω επισκεφθεί και έχω συναντηθεί με τους κατοίκους σε Μεγαλόχαρη, Βελεντζικό, Διχομοίρι, Καλεντίνη και κατέληξα στο συμπέρασμα με βάση την λαϊκή ετυμηγορία.
DHMOTIKO SYMBOYLIO G KARAISKAKH AIOLIKA 2015 FEBROYARIOS 2Η πρόταση
Ζητώ την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης –είπε ο Π. Μίγδος- επειδή υπάρχει η αρνητική λαϊκή ετυμηγορία των κατοίκων στις τοπικές κοινότητες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν συλλέξει και σχετικές υπογραφές. Έχουμε εκλεγεί σε αυτή τη θέση για να υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της περιοχής σεβόμενη και τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαι αντίθετος στην εξέλιξη αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι η θέση αυτή μπορεί να επενδύσει σε μια διαφορετικού είδους ανάπτυξη. Την Κτηνοτροφία, αλλά και στο φυσικό κάλλος της. Βίωσα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων με τον καταρροϊκό πυρετό και τα βοσκοτόπια όπου έχουν υποστεί ήδη οικονομική ζημιά, και θεωρώ ότι πρέπει να προστατευθούν. Ζητώ την ανάκληση της απόφασης, αλλά δεν επιβάλω παραταξιακή πειθαρχία, καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει κατά συνείδηση».
Ο κ. Μίγδος ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη απόφαση δεν περιέχει καθόλου διαπραγμάτευση και σχετική δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη προς την περιοχή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι μετέπειτα προφορικές δεσμεύσεις για διάφορα αντισταθμιστικά ή οι χειραψία δεν συνιστά δέσμευση, καθότι τίποτε δεν υπάρχει σε έγγραφη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι μόλις το μεσημέρι της Πέμπτης και δυόμισι ώρες πριν την συνεδρίαση έλαβε έγγραφο από την ενδιαφερόμενη εταιρεία που αναφέρει ότι «Μετά και την ημερίδα ενημέρωσης η οποία διεξήχθη στις 5 Φεβρουαρίου, η εταιρεία μας τονίζει ότι θα είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν». «Ποιές δεσμεύσεις; Αφού δεν έχουν υπάρξει. Δεν υπάρχει τίποτε», πρόσθεσε ο ίδιος.
DHMOTIKO SYMBOYLIO G KARAISKAKH AIOLIKA 2015 FEBROYARIOS 3Εμμένουν στην απόφαση
-Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Δημήτρης Γαλλίκας, έκανε μια σύντομη τοποθέτηση στην οποία ανέφερε: «Έχετε την πλειοψηφία και μπορείτε να αλλάξετε την απόφαση. Η θέση μου είναι σαφής και ξεκάθαρη και χωρίς να επιβάλλω παραταξιακή πειθαρχία, οι σύμβουλοι μου είναι ελεύθεροι να αποφανθούν κατά συνείδηση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της επένδυσης όμως πρέπει να γνωρίζεται ότι μόνο γνωμοδότηση ζητείται από το ΔΣ, η εταιρεία συμπληρωματικά ζητά την έγκριση καθότι έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο την διαμόρφωση για την εγκατάσταση. Δηλαδή η επένδυση παρά τις αντιδράσεις έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Με την μεταβολή αυτή χάνεται ένα διαπραγματευτικό ατού: Να πάρει η περιοχή αντισταθμιστικά οφέλη».
Παρεμβάσεις
-Στην διαδικασία παραβρέθηκαν, από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπρόεδρος Τζένη Κοίλια - Ταπραντζή και ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου.
Η κ. Ταπραντζή, έχοντας διατελέσει και δημοτική σύμβουλος στην προηγούμενη θητεία, τοποθετήθηκε σχετικά εκφράζοντας την άποψη ότι η προηγούμενη απόφαση πρέπει αν ανακληθεί και παράλληλα ενημέρωσε το Σώμα ότι προτίθεται να ζητήσει να μην αποφανθεί για τη ΜΠΕ η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά -ζητώντας και την στήριξη του κ. Ντίνου Παπαδημητρίου ως Συμβούλου της πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, -να ζητηθεί να έρθει το θέμα αυτό απευθείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
-Από πλευράς των κτηνοτρόφων τοποθέτηση έκανε η Ελευθερία Κοσσυβάκη, η οποία στάθηκε σε μια σειρά από ενστάσεις που υπάρχουν για μια περιοχή στην οποία αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα μίλησε για τη συλλογή υπογραφών των κτηνοτρόφων, την προσφυγή στο ΣτΕ και την αντίστοιχη απόφαση για καταγγελία στην Κομισιόν, αναφέροντας ότι πρόκειται για περιοχή που έχει ανακηρυχθεί ως Νatura, από το παρελθόν.
DHMOTIKO SYMBOYLIO G KARAISKAKH AIOLIKA 2015 FEBROYARIOS PANELΗ κ. Κοσσυβάκη όμως πρόσθεσε ότι με μόνο την συγκεκριμένη επένδυση η μείωση του κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή θα είναι σοβαρή όπως και στην περιοχή Αυλάκι κάνοντας λόγο για 200 και 400 μονάδες ζωικού κεφαλαίου αντίστοιχα, ενώ ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν κατατεθεί άλλες 8 αιτήσεις για αντίστοιχες επενδύσεις στον ίδιο Δήμο απαριθμώντας τις θέσεις: Βώλος, Αετός, Πύργοι, Πλατοβούνι, Κοκκινόλακα, Σπασμένο, τα όροι Βάλτου και στη θέση Γάβρογος, καταλήγοντας ότι οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους ενεργούς πολίτες της πολίτες καταθέτουν προσφυγή στο ΣτΕ και υπογραμμίζουν ότι «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τα βουνά μας σε αποθήκες ενέργειας, σε περιφραγμένη βιομηχανική ζώνη».
-Η κ. Ρούσου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες ανακοίνωσε ότι στην διάρκεια της προηγούμενης απόφαση του πρώην δημοτικού συμβουλίου η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε κανέναν για το θέμα, και επιπλέον ότι αντίστοιχα το ίδιο συνέβη με τα τοπικά συμβούλια της ίδια περιόδου. Αναφέρθηκε στην εκφρασμένη πλέον διαφωνία των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και μίλησε για πολύ περισσότερες υπογραφές από τις 371 που παρουσιάζονται σήμερα, αναφέροντας ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τις 500.
Η άλλη άποψη
-Υπέρ της επένδυσης τάχθηκε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πηγών κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε για οφέλη από την επένδυση αυτή στην περιοχή, έχοντας ήδη υπόψη του αντισταθμιστικά που έχουν εξασφαλιστεί για την αντίστοιχη αίτηση που έχει υποβληθεί και έχει θετικά γνωμοδοτηθεί στην θέση Κοκκινόλακα της εν λόγω κοινότητας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα προχωρήσει η εγκατάσταση επένδυσης στην περιοχή αυτή, λέγοντας ότι έχει επισκεφθεί από το παρελθόν άλλες περιοχές και αναφέρθηκε σε δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους, σε καταβολή 140 έως 180.000 ευρώ ως αντισταθμιστικά στην περιοχή και ότι τα ζώα βόσκουν κάτω από τις ανεμογεννήτριες διότι είναι εντελώς αθόρυβες. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι στις Πηγές ο ίδιος κάλεσε Γενική Συνέλευση και όλοι οι συμπολίτες του εκεί συμφώνησαν και η επένδυση θα γίνει έχοντας ήδη υπογράψει με την εταιρεία αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή. «Ήδη μας έκανε ιατρείο και εξοπλίστηκε και έχουμε κι άλλα συμφωνήσει αντισταθμιστικά με συμβόλαια που δεν επιτρέπεται να ανακοινώνουμε ως λεπτομέρειες της σύμβασης».
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθέτησή του ξεσήκωσε όσους διαφωνούσαν και ήταν πολλοί...
-Στο μεταξύ, τοποθετήσεις υπήρξαν και από πλευράς αρκετών συμβούλων, με την κατάθεση απόψεων για ανάκληση της προηγούμενης απόφαση όπως ο δήμαρχος είχε νωρίτερα εισηγηθεί, αλλά και επιπλέον από άλλους ακόμη και τις συμπολίτευση όπως και αντιδημάρχων για ανάκληση αυτής της απόφασης και παράλληλα δημιουργία επιτροπής με την συμμετοχή και του δημάρχου, ώστε να τελικά υπάρξει άλλη εξέλιξη η επιτροπή να διαπραγματευτεί για αντισταθμιστικά.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να υπερίσχυση με 11 ψήφους η θέση ανάκλησης της απόφασης. Ενώ τρεις σύμβουλοι της συμπολίτευσης, μεταξύ των οποίων δυο αντιδήμαρχοι ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης με επιτροπή ωστόσο διαπραγμάτευσης και επτά συνολικά σύμβουλοι την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Γαλλίκας την εξέφρασε ώστε να μην ανακληθεί η απόφαση και χαθεί το διαπραγματευτικό ατού.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου