menu bar

Καλώς ήρθατε στο kleidiartas.blogspot.gr Με τo blog μας αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια σύγχρονη και άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα καθώς και με τους πολλούς και αγαπητούς φίλους του χωριού μας. Ακόμη θέλουμε να ενημερώνουμε για τα νέα και τις εκδηλώσεις και να παρουσιάσουμε τις φυσικές ομορφιές του χωριού μας, που όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ένα κόσμημα. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτα και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σελίδες ακόμη καλύτερες. Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους του χωριού και ιδιαίτερα τους νέους να υποστηρίξουν με τις ιδέες τους και τη συνεισφορά τους σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό, ώστε η Ιστοσελίδα στο μέτρο του δυνατού να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.Επίσης μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χωριού να προβληθούν μέσα από το blog εντελώς δωρεάν

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο γεωπόνος Αντώνης Τράκος λίγα λόγια για την πατάτα



Γνωριμία με την πατάτα!

Solanum tuberosum οικ. Solanaceae. Η αρχαία ελληνικά ονομασία της πατάτας ήταν γεώμηλο! Η γαία και μήλο, τα δυο συνθετικά της, μας εξηγούν ακριβώς ότι η πατάτα είναι ο ‘καρπός’ που εμφανίζεται μέσα στο χώμα! Οι καρποί αυτοί αλλιώς ονομάζονται κόνδυλοι.
Τι εννοούμε όταν λέμε ‘πατατόσπορος’ ;

Η πατάτα δεν καλλιεργείται με σπόρο αλλά πολλαπλασιάζεται με κονδύλους (πατάτες). Με τον όρο πατατόσπορος, εννοούμε τους κονδύλους εκείνους που κυρίως προορίζονται για την παραγωγή βρώσιμης πατάτας. Προέρχονται από φυτά μεγαλωμένα από εξειδικευμένους και έμπειρους παραγωγούς, που υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ειδικών φορέων, σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Καλλιεργούνται σε χωράφια απομακρυσμένα από άλλες καλλιέργειες, επί σειρά ετών και σε απομονωμένες περιοχές. Οι κόνδυλοι αυτοί είναι απαλλαγμένοι από ασθένειες (δηλ. πιστοποιημένοι) και φέρουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που εγγυώνται τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή.
Οποιοσδήποτε άλλος κόνδυλος δεν ενδείκνυται για πολλαπλασιασμό όπως πχ. Πατάτα από μανάβη ή σούπερ-μάρκετ, μιας και δεν έχει τα χαρακτηριστικά που αναλύσαμε προηγουμένως και επιπρόσθετα, έχει πολύ χαμηλές αποδόσεις, σχεδόν 60-70% χαμηλότερες από αυτές του πατατόσπουρου. Άρα, για να βάλουμε

πατάτα στο κήπο μας, αγοράζουμε πατατόσπορο από καταστήματα γεωργικών εφοδίων.






Πότε φυτεύεται η πατάτα;

Η εποχή σποράς καθορίζεται ανάλογα με τον τόπο και το κλίμα της κάθε περιοχής. Σε γενικές γραμμές χωρίζουμε τη φύτευση της πατάτας σε περιόδους, τη χειμωνιάτικη (Δεκέμβριο-Μάρτιο) και τη καλοκαιρινή (Ιούλιο-Σεπτέμβριο).
                     Χειμωνιάτικη φύτευση: Αυτή είναι και η κύρια πατατοκαλλιέργεια. Φυτεύεται αρχικά στη πεδινή νότια Ελλάδα, συνεχίζει στη πεδινή βόρεια και τέλος στην ορεινή βόρεια και νότια Ελλάδα.
                     Καλοκαιρινή φύτευση: Φυτεύεται κυρίως στη πεδινή και ορεινή βόρεια Ελλάδα και στην ορεινή νότια Ελλάδα.
Σημείωση: Έχουμε πάντα υπόψη μας το κλίμα που επικρατεί στη περιοχή μας την εποχή της συγκομιδής. Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για να ολοκληρώσει τον κύκλο της, ανάλογα της πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζουμε η συγκομιδή να έχει πραγματοποιηθεί πριν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού και πριν τους παγετούς του χειμώνα.



Τι θερμοκρασίες πρέπει να επικρατούν κατά τη φύτευση και την ανάπτυξη;
Η φύτευση των κονδύλων της πατάτας γίνεται όταν το έδαφος έχειθ θερμοκρασία πάνω από 5o C.
Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών της πατάτας είναι 21-22ο C. Χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της βλάστησης καθυστερούν την ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριολογικών και μυκητολογικών ασθενειών. Η φυτεία της πατάτας δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του -1ο C. Σε περίπτωση ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών χρειάζεται πότισμα, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών μέχρι την έναρξη σχηματισμού των κονδύλων.
Γιατί σε κάποιες περιοχές οι πατάτες είναι πιο νόστιμες;
Στις περιοχές που το κλίμα είναι δροσερό και γλυκό και τα εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πλούσια σε κάλιο), βοηθούν τη μεγαλύτερη συσσώρευση αμύλου στην πατάτα και τη κάνουν πιο νόστιμη. Σημαντικό ρόλο παίζει ωστόσο και η ποικιλία του πατατόσπορου.
Εμπλουτισμός του εδάφους με κάλιο (πχ. Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά ή μείγμα που αναλογικά φέρει 50% 11-15-15,25% θεϊκή αμμωνία και 25% Καλιομαγνήσιο *1 Πρόταση Γεωργικής Ανάπτυξης για τον πρώτο ένα μήνα μετά την φύτρωση κατά το πρώτο σκάλισμα) βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του στελέχους, του ανεπτυγμένου ριζικού συστήματος καθώς και της μεγαλύτερης απόδοσης των κονδύλων. Επίσης βοηθά στο νοστίμισμα των καρπών με φυσικό ή μη φυσικό τρόπο. Και εφόσον φτάσουμε την περίοδο κονδυλοποίησης *2 Πρόταση Γεωργικής Ανάπτυξης πότισμα ανά πότισμα με υδρολίπανση 20-20-20. Για φούσκωμα των κονδύλων.
Ποικιλία πατατόσπορου: Υπάρχουν ποικιλίες πατατόσπορου που φέρουν πιο ¨νόστιμα¨ χαρακτηριστικά, όπως η ποικιλία Agila, η ποικιλία Liseta και Spunta.


Ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;
Φυτεύουμε κονδύλους που έχουν προβλαστήσει σε βάθος 10-18 cm ανάλογα το τύπο εδάφους και σε απόσταση 70-75 cm μεταξύ των γραμμών και 30-40 cm επί της γραμμής.
Πόση ποσότητα χρειάζομαι;
Η ποσότητα του πατατόσπορου που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος του.
Αν ο πατατόσπορος είναι μεγέθους 28-35 χρειάζεται περίπου 100 kg/στρ.
Αν ο πατατόσπορος είναι μέγεθος 35-55 χρειάζεται από 200-300 kg/στρ.
Αν ο πατατόσπορος είναι μεγέθους 35-60 χρειάζεται από 230-250 kg/στρ.


Τι αποδόσεις θα πρέπει να περιμένω;
Από 10 m2, θα πάρουμε περίπου <15 kg πατάτα για κατανάλωση.
Ποιες είναι οι ανάγκες των πατατών σε νερό;
Οι πατάτες είναι καλλιέργεια πολύ ευαίσθητη στην έλλειψη εδαφικής υγρασίας. Οι ανάγκες των πατατών σε νερό εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής και από το στάδιο ανάπτυξης της φυτείας. Είναι μικρότερες στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και στο τελικό στάδιο ωρίμανσης της φυτείας και μεγαλύτερες στο στάδιο ανάπτυξης των κονδύλων. Η έλλειψη νερού κατά τον σχηματισμό των κονδύλων προκαλεί μείωση του αριθμού τους και του τελικού τους βάρους.

Τι χρώμα χρειάζονται οι πατάτες;
Το έδαφος θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
                       Καλά στραγγιζόμενο
                       Ελαφρώς όξινο
                       Πλούσιο σε οργανική ουσία
                       Αφράτο
          Εμπλουτισμένο με λίπασμα πλούσιο σε κάλιο (*1 Πρόταση Γεωργικής Ανάπτυξης)
Συστήνουμε τη Βιολογική Ακτιβοζίνη για κηπευτικά της GEMMA σε 400g ή 2kg για μικρούς κήπους και το μείγμα που αναλογικά φέρει 50% 11-15-15,25% θεϊκή αμμωνία και 25% Καλιομαγνήσιο *1 Πρόταση Γεωργικής Ανάπτυξης για τον πρώτο ένα μήνα μετά την φύτρωση κατά το πρώτο σκάλισμα) βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του στελέχους, του ανεπτυγμένου ριζικού συστήματος καθώς και της μεγαλύτερης απόδοσης των κονδύλων για μεγάλους κήπους, που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της πατάτας ακόμα και σε ημιεπαγγελματικές καλλιέργειες.
Τι μέγεθος πατατόσπορου να επιλέξω;
Το άριστο μέγεθος είναι αυτό περίπου που αντιστοιχεί σε μέγεθος, περίπου ενός μεγάλου αυγού. Όμως, τόσο ο μικρός όσο και ο μεγάλος πατατόσπορος οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα, εφόσον επιτυγχάνεται η επιθυμητή πυκνότητα φυτών ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους.



Τι είναι το τεμάχισμα του πατατόσπορου; Πότε πρέπει να γίνεται;
Σε γενικές γραμμές, πρέπει να φυτεύεται ολόκληρος ο πατατόσπορος. Ειδικότερα, αποφεύγεται ο τεμαχισμός εντελώς όταν:
                       Φυτεύεται πατατόσπορος ELITE (λευκό ταμπελάκι), για την παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου.
                       Είναι πολύ ώριμος.
                       Πρόκειται να φυτευτεί σε πολύ ψυχρό ή θερμό κλίμα.
                       Σε περίπτωση που ήρθε σε επαφή με σάπιους κονδύλους.
Αν κρίνεται αναγκαίος ο τεμαχισμός, τότε προσέχουμε τα εξής:
                       Κατανέμουμε τα μάτια της κορυφής ομοιόμορφα
                       Το μαχαίρι κοπής πρέπει να είναι κοφτερό και να απολυμαίνεται συχνά με οινόπνευμα
                       Κάθε κομμάτι πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μάτια
                       Για την αποφυγή σήψης στις επιφάνειες κοπής, σκονίζουμε με κάποιο μυκητοκτόνο.

Τι σημαίνει κλάση Α (μπλε ταμπελάκι) και τι κλάση Ε (λευκό ταμπελάκι) στον πατατόσπορο;
Η κλάση Elite (λευκό ταμπελάκι) ή αλλιώς βασικός πατατόσπορος, είναι εκείνος που προορίζεται για τη παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη παραγωγή βρώσιμης πατάτας με εξαιρετικές αποδόσεις και ανθεκτική στον περονόσπορο ή το ωείδιο .
Η κλάση Α (μπλε ταμπελάκι) είναι πιστοποιημένος πατατόσπορος που προέρχεται από τον βασικό (Elite) και προορίζεται για την παραγωγή βρώσιμων πατατών χωρίς όμως εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε δεί στην πράξη και μετά από εγκεκριμένες μελέτες από βελτιωτές φυτών.


Πότε γίνεται η συγκομιδή;
Η συγκομιδή πραγματοποιείται 3-4 μήνες μετά τη φύτευση, όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής του φυτού της πατάτας. Σταδιακά αρχίζει και κιτρινίζει και τελικά ξεραίνεται. Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο, οι κόνδυλοι έχουν ωριμάσει και έχουν αποκτήσει το τελικό τους μέγεθος. Όταν τις βγάζουμε από το χώμα φροντίζουμε να μην τις τραυματίσουμε και τις αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και αεριζόμενο χώρο. Μπορεί κάποιες από τις πατάτες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας να έχουν εκτεθεί στον ήλιο και να έχουν πρασινίσει. Αυτές είναι ακατάλληλες για κατανάλωση, λόγω μιας ουσίας που έχει αναπτυχθεί, της σολανίνης.   

Γεωπόνος Τ.Ε. Τράκος Αντώνης
Ιδιοκτήτης-υπεύθυνος
Καταστήματος Γεωργικών Εφοδίων
«Γεωργική Ανάπτυξη»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου